Călătoria pelerinului

Calatoria pelerinului

John Bunyan, Călătoria pelerinului, Editura Koinónia, Cluj-Napoca, 2005

Prezentare: “Cartea aceasta, scrisă în secolul al XVII-lea, este recunoscută ca fiind, cel puţin în lumea protestantă, a doua cea mai citită operă imediat după Sfânta Scriptură. Prin mesajul său plin de har, ea depăşeşte graniţele confesionale strâmte şi propune o întâlnire deloc marginală, ci una mirabilă – izbăvitoare şi restauratoare – o întâlnire cu Fiul Mariei, cu Fiul lui Dumnezeu a tuturor pelerinilor dispuşi că îşi asume călătoria totală ‘din această lume spre cea viitoare’. Această ediţie reuneşte pentru prima dată într-un singur volum ambele părţi în versiune completă.”

Samuel Taylor Coleridge: “Această minunată lucrare este una dintre foarte puţinele cărţi care pot fi citite şi recitite la anumite intervale de timp, de fiecare dată cu o plăcere nouă, diferită de cea care i-a precedat. Am citit-o o dată ca teolog – şi daţi-mi voie să vă asigur de marea ei valoare teologică – altă dată am citit-o ca pe o lectură devoţională şi altă dată ca poet. Nu aş fi crezut niciodată că doctrina calvină poate fi zugrăvită în asemenea culori încântătoare.”

Voicu Bojan (Prefaţă): “Alegoria aceasta are o valoare aparte pentru că vorbeşte de un fapt universal valabil aflat dincolo de graniţele confesionale strâmte şi anume de revoluţia interioară pe care Hristos-Cuvântul o provoacă în sufletul omului – e ceea ce în limbaj teologic se cheamă metanoia – nevoia de preschimbare, de înnoire a inimii, nevoia care l-a împins la ceas de seară pe Nicodim să afle mai multe despre naşterea de Sus de la Însuşi depozitarul acestui concept. Este vorba aici de o reaşezare radicală a întregii fiinţe pe alte coordonate, de abandonul total pe via crucis, sinonimă şi cu schimbarea numelui. În urma luptei cu îngerul, numele lui Iacov este preschimbat în Israel, la întâlnirea cu Mântuitorul Chifa devine Petru, iar Saul devine Pavel, la fel cum, dintr-o confruntare cu valenţe revelatorii asemănătoare, Făr-de-har (numele iniţial al eroului) devine Christian, urmaşul lui Hristos. Această mutatio nomini devine marca înregistrată a trecerii din robia păcatului în Împărăţia dragostei.”

Prefaţa lui Vociu Bojan la Călătoria pelerinului se poate citi în întregime în secţiunea Eseuri a revistei electronice pentru tineri Perspective:

http://revistaperspective.ro/calatoriapelerinului.htm

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s